Dobre techniki podlewania ogrodu

Stosowanie się do kilku prostych wskazówek może wpłynąć na to, że podlewanie będzie bardziej efektywne, a woda nie będzie marnowana. 

  • W pierwszej kolejności wybierz rośliny, które najbardziej wymagają podlania, zamiast losowo podlewać cały ogród lub grządkę. 
  • Najlepszą porą na podlewanie jest rano, pomiędzy godziną 5:00, a 7:00. Warzywa pobiorą wodę zanim ziemia zostanie nagrzana i liście zdążą wyschnąć. Podczas upałów odpowiednią porą jest też późne popołudnie, pomiędzy godziną 16:00, a 18:00.
  • Rośliny lubią być podlewane odstaną wodą, która ma temperaturę powietrza, czyli najlepiej deszczówką lub wodą z akwenu naturalnego. Podlewanie zimną wodą jest szkodliwe dla roślin, ze względu na duże różnice temperatur osłabia je i może spowodować nawet obumieranie korzeni. 
  • Postaraj się podlewać glebę zamiast liści. Dzięki temu woda trafi do korzeni, tam gdzie jest najbardziej pożądana. 
  • Warzywa powinny być podlewane powoli, dużą ilością wody, co zachęci roślinę do rozwijania głębokiego systemu korzeniowego i będzie mogła pobierać wodę z głębi ziemi. 
Czego powinno się unikać?
  • Nie należy podlewać warzyw w ciągu największego upału, pomiędzy godziną 10:00, 18:00. Rośliny mogą zostać poparzone, a woda szybko wyparuje. 
  • Nie powinno się podlewać często i małą ilością wody. Woda z ziemi lekko zwilżonej szybko odparuje i zachęci to roślinę do płytkiego ukorzeniania się. 
  • Nie powinno się podlewać późną porą, ponieważ liście mogą zmarznąć i łatwiej wtedy o choroby grzybowe i nocną inwazję ślimaków. 
Wskazówki dotyczące betonowych warzywników
  • Warto pomyśleć o linii kroplującej wewnątrz warzywnika. Jest to korzystne rozwiązanie, dlatego, że możemy uzyskać lepsze efekty uprawne i zaoszczędzić czas i ilość wody. 
  • Wierzchnią warstwę ziemi w warzywniku warto lekko zruszyć, dzięki czemu woda łatwiej dotrze w głąb ziemi.
  • Można dodać warstwę ściółki wokół roślin, aby zachować wilgotność gleby. Wystarczy 2/3 cm warstwa słomy wyłożona wczesną wiosną. Mulcz ze słomy zmniejsza temperaturę gleby i zapobiega wychodzeniu chwastów. Będzie mniej podlewania i plewienia. 
  • Przed wysianiem warzyw, warto wymieszać glebę np. z mączką bazaltową, perlitem lub hydrożelem. Substancje te zatrzymują wodą w glebie na dłużej.