Pielęgnacja

Przycinamy hortensje bukietowe i drzewiaste na wysokość około 20 cm nad ziemią. Wyższe cięcie spowoduje, że kwiatów będzie więcej, jednak będą one dużo mniejsze. W tym miesiącu tniemy również iglaki, katalpę i róże. Stare pędy róż skracamy o 1/3. Kończymy zimowe cięcie drzew owocowych. Powstałe rany zabezpieczamy maścią ogrodniczą.

Robimy porządki w truskawkach i poziomkach, usuwamy ich stare liście, które mogą być nośnikiem wielu chorób.

Formujemy żywopłoty i rośliny iglaste, m.in. tuje, cyprysiki.

Warzywa i owoce

Pikujemy pomidory do większych doniczek. Zabieg ten powoduje, że roślina rozbudowuje swój system korzeniowy, dzięki czemu pomidor będzie w przyszłości wytwarzał lepszej jakości plony. Do przepikowania wybieramy najsilniejsze siewki. Siewki delikatnie łapiemy za łodyżkę i wkładamy je do doniczki wypełnionej nowym podłożem, po czym obficie je podlewamy.

Do gruntu wysiewamy rzodkiewkę, pietruszkę, marchewkę, buraki, cebulę, szpinak, koper, sadzimy ziemniaki i bób.

Rozpoczynamy hartowanie roślin ciepłolubnych. Sadzonki wystawiamy najpierw w zacienione miejsce, po upływie kilku dni w słoneczne.

Mamy ostatni moment na posadzenie drzew owocowych z odkrytym korzeniem.

Podwyższone rabaty warzywne

Zakładamy podwyższone grządki i uzupełniamy je warstwowo. Pierwszą warstwę stanowią kartony, następnie drobne gałązki, darń lub sucha trawa. Całość przysypujemy ziemią przeznaczoną do warzyw. Sprawdź przykładowe kształty warzywników.

Ustawiamy domki dla owadów. Warto przyciągać w ten sposób zapylacze, ponieważ robią wiele dobrego w ogrodzie.

Trawnik

Na trawnikach przeprowadzamy zabieg aeracji lub wertykulacji, zakładamy nowe trawniki lub łąki kwietne. Zaczynamy regularne koszenie i nawożenie trawnika.

Szkodniki

Wykonujemy przegląd roślin pod kątem szkodników i chorób grzybowych. W razie gdyby oprysk był konieczny, należy pamiętać, by wykonać go wieczorem.