Warzywnik

Zbieramy i przechowujemy zioła do gotowania. Mogą być one suszone lub mrożone.

Sadzimy zimową cebulę dymkę i czosnek zimowy, polecane odmiany czosnku to Harnaś, Ornak lub Arkus. 

Zbieramy pozostałe na grządkach warzywa: pomidory, paprykę, brokuły, kalafiory, późne odmiany kapusty i marchwi, a także szpinak posadzony latem.

Zakładamy podwyższone grządki warzywne, jesień to idealna pora ze względu na dużą ilość dostępnych materiałów, które służą do wypełnienia skrzyń.

Oczyszczamy grządki ogrodowe, usuwając martwy materiał roślinny. Rośliny, które były pozbawione chorób można kompostować.

Przekopujemy ziemię lub uzupełniamy warzywniki kompostem lub obornikiem – stosując metodę uprawy „bez przekopywania”.

 
Drzewa i krzewy owocowe

Zbieramy owoce z drzew tzw. mumie, usuwamy wszystkie zeschłe owoce, które często są nośnikiem chorób.

Sadzimy drzewa i krzewy owocowe aż do momentu wystąpienia przymrozków.

Nawozimy krzewy owocowe np. granulowanym obornikiem lub kompostem.

Wrażliwe na mróz rośliny zabezpieczamy robiąc kopczyki z ziemi lub z kory.

 
Rośliny ozdobne

Sadzimy rośliny cebulowe – tulipany, narcyzy, krokusy, szafirki, hiacynty.

Dzielimy i przesadzamy byliny i rośliny ozdobne.

W przypadku braku opadów, podlewamy rośliny zimozielone – bukszpany, bluszcz, azalie, rododendrony, pierisy itp.

Usuwamy chwasty na rabatach kwiatowych.

 
Pozostałe prace ogrodnicze

Kosimy i nawozimy trawniki nawozem jesiennym.

Grabimy wszystkie opadłe liście z trawnika i ogrodu. Można je również kompostować.

Przygotowujemy budki lęgowe dla ptaków.

Zakładamy kompostowniki.