Warzywnik
Na bieżąco pielimy chwasty, podlewamy rośliny w warzywniku.
Sprawdzamy warzywa pod kątem szkodników, jeśli jest potrzeba, wykonujemy opryski.
Robimy porządki w truskawkach, usuwamy stare, chore liście. Możemy zrobić nowe sadzonki z odrostów.
Zbieramy plony z ogródka, robimy przetwory.
Zbieramy i suszymy, bądź mrozimy zioła.
W pustych miejscach w warzywniku wysiewamy nawozy zielone, np. łubin, owies, rzepak.
Zasiane na wiosnę marchewki i buraki będą gotowe do zbioru, chociaż można je pozostawić w ziemi, aby dalej rosły.
Usuwamy wszelkie chore liście wokół roślin wegetacyjnych, aby zniechęcić do rozprzestrzeniania się szkodników i chorób.
Zakładamy warzywniki.
Rośliny ozdobne
Usuwamy przekwitnięte kwiaty róż i bylin.
Dzielimy karpy piwonii, rozmnażamy różaneczniki, azalie, lawendy poprzez sadzonkowanie.
Sadzimy nowe drzewka iglaste, przesadzamy iglaki i rośliny zimozielone.
Sadzimy cebulki kwiatów, które kwitną wiosną (tulipany, hiacynty itp.).
Rozpoczynamy jesienne nawożenie nawozami zawierającymi fosfor i potas.
Przycinamy i formujemy żywopłoty.
Zbieramy nasiona kwiatów jednorocznych, które chcemy wysiewać ponownie na wiosnę.
Sprawdzamy rośliny ozdobne pod kątem szkodników, jeśli jest potrzeba, wykonujemy opryski.
Drzewa i krzewy owocowe
Zbieramy owoce — wiśnie, śliwki, brzoskwinie, nektarynki i morele. Niektóre odmiany jabłoni będą gotowe do zbiorów pod koniec miesiąca.
Jeśli mamy nadmiar malin, jeżyn, wkładamy je do worków i mrozimy.
Podpieramy gałęzie drzew, które uginają się pod ciężarem owoców.
Inne prace ogrodowe
Przewracamy i napowietrzamy kompost.
Robimy wstępne szkice warzywników, aby pomóc zaplanować wysiewy na przyszły rok.
Zastanawiamy się, które kwiaty cebulkowe chcielibyśmy, aby zakwitły przyszłej wiosny — właśnie teraz jest czas, aby zamówić cebulki do jesiennego sadzenia.