Warzywnik

Na bieżąco pielimy chwasty, podlewamy rośliny w warzywniku.

Sprawdzamy warzywa pod kątem szkodników, jeśli jest potrzeba, wykonujemy opryski.

Robimy porządki w truskawkach, usuwamy stare, chore liście. Możemy zrobić nowe sadzonki z odrostów. 

Zbieramy plony z ogródka, robimy przetwory.

Zbieramy i suszymy, bądź mrozimy zioła.

W pustych miejscach w warzywniku wysiewamy nawozy zielone, np. łubin, owies, rzepak.

Zasiane na wiosnę marchewki i buraki będą gotowe do zbioru, chociaż można je pozostawić w ziemi, aby dalej rosły.

Usuwamy wszelkie chore liście wokół roślin wegetacyjnych, aby zniechęcić do rozprzestrzeniania się szkodników i chorób.

Zakładamy warzywniki.

Rośliny ozdobne

Usuwamy przekwitnięte kwiaty róż i bylin.

Dzielimy karpy piwonii, rozmnażamy różaneczniki, azalie, lawendy poprzez sadzonkowanie.

Sadzimy nowe drzewka iglaste, przesadzamy iglaki i rośliny zimozielone.

Sadzimy cebulki kwiatów, które kwitną wiosną (tulipany, hiacynty itp.).

Rozpoczynamy jesienne nawożenie nawozami zawierającymi fosfor i potas.

Przycinamy i formujemy żywopłoty.

Zbieramy nasiona kwiatów jednorocznych, które chcemy wysiewać ponownie na wiosnę. 

Sprawdzamy rośliny ozdobne pod kątem szkodników, jeśli jest potrzeba, wykonujemy opryski.

Drzewa i krzewy owocowe

Zbieramy owoce — wiśnie, śliwki, brzoskwinie, nektarynki i morele. Niektóre odmiany jabłoni będą gotowe do zbiorów pod koniec miesiąca.

Jeśli mamy nadmiar malin, jeżyn, wkładamy je do worków i mrozimy. 

Podpieramy gałęzie drzew, które uginają się pod ciężarem owoców. 

Inne prace ogrodowe

Przewracamy i napowietrzamy kompost. 

Robimy wstępne szkice warzywników, aby pomóc zaplanować wysiewy na przyszły rok.

Zastanawiamy się, które kwiaty cebulkowe chcielibyśmy, aby zakwitły przyszłej wiosny — właśnie teraz jest czas, aby zamówić cebulki do jesiennego sadzenia.