Co to jest kompost?

Kompost jest naturalnym nawozem powstałym przede wszystkim z odpadów roślinnych. Kompost jest najlepszym dodatkiem do naszych roślin, poprawia strukturę, wodochłonność i urodzajność każdej gleby, dostarcza roślinom wszystkich składników odżywczych. Często jest wykorzystywany w ogrodnictwie ekologicznym do mulczowania, czyli ściółkowania ziemi i tym samym jej nawożenia.

Co wrzucać do kompostownika?

  • Opadłe liście
  • Skorupki jajek
  • Fusy z kawy
  • Resztki owoców i warzyw
  • Świeże chwasty bez nasion
  • Drobne gałęzie
  • Trociny
  • Kartony, rozdrobniony papier bez kolorowych nadruków
  • Łupiny orzechów
  • Skoszona trawa
  • Popiół drzewny
  • Ziemia doniczkowa

Czego nie kompostować?

  • Mięso, ryby
  • Chore, porażone rośliny
  • Nabiał
  • Skórki cytrusów
  • Ugotowane jedzenie
  • Kolorowe magazyny
  • Odchody zwierząt
  • Woda z detergentami
  • Plastik
  • Popiół z pieca węglowego

Etapy powstawania kompostu:

I – obumieranie i rozkład tkanek, etap ten trwa do tygodnia, zachodzi w temperaturze 20-30 stopni.

II – mineralizacja – na tym etapie główną rolę odgrywają drobnoustroje, które żywią się zawartymi w odpadach związkami chemicznymi, zużywają także tlen, dzięki czemu temperatura pryzmy zwiększa się do 70 stopni, likwiduje się nasiona i patogeny i przyśpiesza rozkład. Etap ten trwa około 20-40 dni.

Tlen jest bardzo istotny w procesie rozkładu, dlatego kompost należy przewracać przynajmniej co dwa miesiące.

III – etap dojrzewania kompostu, który trwa zazwyczaj kilka miesięcy, odbywa się w temperaturze otoczenia.

Gotowy kompost jest czarny i sypki, nie powinien brudzić rąk i być lekko wilgotny, a zapach powinien przypominać leśną ściółkę.

Dżdżownice w kompostowniku

Dżdżownice są pożytecznymi zwierzętami, spulchniają, napowietrzają glebę i sprawiają, że składniki mineralne mieszają się. Odchody tych stworzeń zawierają duże ilości substancji odżywczych, dzięki czemu wytwarza się biohumus, który wpływa na jakość kompostu. Poza tym, dżdżownice przyśpieszają proces kompostowania, dlatego by w nim zagościły, warto budować kompostownik z otwartym dnem.

Dlaczego lepiej zrobić domowy kompost i wzbogacić nim ziemię, niż kupić gotową ziemię w workach?

Zdarza się, że ziemia zakupiona w sklepie nie będzie miała dobrego składu. Najczęściej dodawany jest do niej torf, który posiada niewielkie ilości składników odżywczych i wydobywany jest z miejsc bagiennych, w których rosną chronione rośliny i tym samym są uszkadzane. Niszczenie torfowisk wpływa negatywnie na nasze środowisko.

Skrzynie betonowe wykorzystaj jako trwały kompostownik

Kompostownik z betonu jest trwałym rozwiązaniem do ogrodu, odpornym na mróz i wysokie temperatury. Imitacja drewna sprawia, że kompostownik dobrze się prezentuje. Konstrukcja z betonowych modułów daje możliwość uzyskania odpowiedniej wysokości i długości kompostownika, z możliwością dalszej rozbudowy jeśli zajdzie potrzeba. Najczęściej wybierane modele kompostowników mają wymiar 128x128x58 cm lub 128x250x58 cm i są dostępne na stronie www.warzywniki.pl