Warzywnik

Wysiewamy warzywa na jesienny zbiór: ogórki, dynie, kalarepę, buraki, szpinak, koperek, zioła.

Przerywamy wszystkie gęsto rosnące warzywa: ogórki, marchewki, pietruszki.

Zbieramy czosnek, który sadziliśmy jesienią, groch i ścinamy zioła.

Pomidory przywiązujemy do palików, usuwamy ich boczne pędy tzw. wilki.

Sprawdzamy warzywa pod kątem chorób i szkodników.

Wietrzymy i podlewamy warzywa rosnące w szklarniach, spulchniamy ziemię.

Wciąż możemy założyć podwyższone rabaty warzywne. Sprawdź przykładowe kształty.

Ogród ozdobny

Przycinamy krzewy, które przekwitły: forsycję, tawuły, wierzby, migdałki, krzewuszkę.

Usuwamy przekwitłe kwiaty różaneczników.

Regularnie podlewamy, odchwaszczamy i nawozimy rośliny kwitnące.

Wykopujemy zaschnięte rośliny cebulowe, które kwitną wiosną.

Przycinamy i formujemy żywopłoty.

Dzielimy i rozmnażamy rośliny tj. funkie, barwinek, zawciąg nadmorski.

Sadzimy nowe gatunki kwiatów, krzewów, drzew ozdobnych na odpowiednim stanowisku pamiętając o podlewaniu.

Drzewa i krzewy owocowe

Zbieramy truskawki, poziomki, czereśnie, porzeczki, agrest.

Usuwamy wilki z jabłoni i grusz.

Powierzchnię pod krzewami owocowymi ściółkujemy trawą lub słomą, aby zapobiec rozwojowi chwastów i nadmiernemu odparowywaniu wody.

Skracamy pędy winogrona.

Aby uchronić owoce borówek, czereśni przed ptakami możemy założyć siatki ochronne.