Warzywnik
Wysiewamy warzywa na jesienny zbiór: ogórki, dynie, kalarepę, buraki, szpinak, koperek, zioła.
Przerywamy wszystkie gęsto rosnące warzywa: ogórki, marchewki, pietruszki.
Zbieramy czosnek, który sadziliśmy jesienią, groch i ścinamy zioła.
Pomidory przywiązujemy do palików, usuwamy ich boczne pędy tzw. wilki.
Sprawdzamy warzywa pod kątem chorób i szkodników.
Wietrzymy i podlewamy warzywa rosnące w szklarniach, spulchniamy ziemię.
Wciąż możemy założyć podwyższone rabaty warzywne. Sprawdź przykładowe kształty.
Ogród ozdobny
Przycinamy krzewy, które przekwitły: forsycję, tawuły, wierzby, migdałki, krzewuszkę.
Usuwamy przekwitłe kwiaty różaneczników.
Regularnie podlewamy, odchwaszczamy i nawozimy rośliny kwitnące.
Wykopujemy zaschnięte rośliny cebulowe, które kwitną wiosną.
Przycinamy i formujemy żywopłoty.
Dzielimy i rozmnażamy rośliny tj. funkie, barwinek, zawciąg nadmorski.
Sadzimy nowe gatunki kwiatów, krzewów, drzew ozdobnych na odpowiednim stanowisku pamiętając o podlewaniu.
Drzewa i krzewy owocowe
Zbieramy truskawki, poziomki, czereśnie, porzeczki, agrest.
Usuwamy wilki z jabłoni i grusz.
Powierzchnię pod krzewami owocowymi ściółkujemy trawą lub słomą, aby zapobiec rozwojowi chwastów i nadmiernemu odparowywaniu wody.
Skracamy pędy winogrona.
Aby uchronić owoce borówek, czereśni przed ptakami możemy założyć siatki ochronne.